Rahsia Mudah Masuk IPG Calon Guru PISMP 2019

tips mudah masuk ipg

Pasti ramai yang menyimpan cita-cita untuk menjadi guru sekolah. Memasuki Institut Pendidikan Guru merupakan impian setiap calon. Sejurus keputusan SPM diumumkan, maka permohonan memasuki IPG juga akan dibuka. Namun bagaimanakah caranya untuk memasuki IPG? Berikut kami kongsikan tips mudah masuk ipg.

Permohonan Online Maktab Perguruan

Syarat Umum Memasuki IPG

 1. Warganegara Malaysia.
 2. Umur tidak lebih 20 tahun pada 30 Jun 2019 iaitu pemohon yang lahir pada atau selepas 30 Jun 1999.
 3. Sihat tubuh badan.
 4. Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan memperoleh gred cemerlang (A+, A & A-) dalam mana-mana lima (5) mata pelajaran.
 5. Memperoleh sekurang-kurangnya gred kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Melayu dan Sejarah.
 6. Lulus Bahasa Inggeris.
 7. Memenuhi syarat Bidang Pengkhususan (Rujuk Jadual di Bawah)
 8. Aktif dalam kokurikulum.

tips mudah masuk ipg

Berikut Merupakan Tips Mudah Masuk IPG 2019

 1. Pilih bidang yang sesuai dengan kelulusan SPM. Elakkan membuat pilihan bidang dengan tidak selari keputusan dan syarat bidang tersebut. Ini menyebabkan permohonan anda mudah tersingkir semasa peringkat saringan kerana proses semakan akan mengutamakan kepada pemohon yang benar-benar layak terlebih dahulu.
 2. Pilih bidang yang tidak ramai mahukan. Kebanyakan pemohon ingin menjadi guru kepada subjek yang gah dan power seperti sains dan matematik. Manakalah ramai yang kurang memilih bidang seperti pendidikan khas, pendidikan jasmani, dan pemulihan. Pilih sahaja bidang ini dan semasa di IPG anda boleh memilih minor yang disukai apabila memasuki peringkat PISMP.
 3. Markah kokurikulum sekolah sangat mempengaruhi. Faktor pengalaman unit beruniform dan sukan amat penting. Sijil-sijil penyertaan juga sangat penting. Sijil peringkat negeri dan kebangsaan sangat membantu untuk mendapatkan kelayakan permohonan. Markah kokurikulum yang memuaskan dengan sekurang-kurangnya B+. Sebaiknya gred A.
 4. Selepas pemohon melepasi peringkat pemilihan dalam talian online, pemohon akan dipanggil untuk menjalani Ujian Inventori Sahsiah Keguruan (INSAK). INSAK adalah peringkat ujian bertulis di mana calon akan menjawab soalan objektif yang berkaitan situasi, senario, sikap, keperibadian dan sebagainya. Sekiranya calon telah dipanggil untuk mengikuti ujian ini dan ingin mengetahui contoh soalanya, sila klik Contoh Soalan Ujian INSAK IPG.
 5. Pada hari yang sama ujian INSAK, selepas itu pemohon juga akan menjalani Ujian Kecerdasan Calon Guru (UKCG). Oleh itu, bagi calon yang dipanggil untuk ujian ini, haruslah melakukan persediaan awal sebelum tarikh ujian dijalankan. Antara bentuk ujian fizikal di peringkat ini adalah seperti Sit Up, Push Up, Bleep Test, dan Kilas Sisi. Pemohon yang menghadiri ujian ini juga dikehendaki memakai pakaian yang sesuai seperti yang diterangkan dalam panggilan nanti.
 6. Temuduga terakhir. Fasa ini sangat penting kerana ia adalah penialan terakhir sebelum keputusan lulus/gagal diterima. Sekiranya lulus, pemohon secara langsung akan mendapat penempatan IPG di mana-mana seluruh negara. Pemohon disarankan membuat study berkenaan bidang perguran, berkenaan IPG, berkenaan kerajaan (seperti kabinet, menteri, dasar pendidikan). Pada fasa ini juga
 7. Ini adalah usaha yang terakhir, dan ramai pemohon yang melakukanya dan berjaya. Pemohon yang mempunyai ahli keluarga bekerja sebagai guru biasanya akan mendapat keutamaan. Menurut pemerhatian kasar, anak dan ahli keluarga guru lebih mudah lulus permohonan. Dalam erti kata lain, jiwa dedikasih dalam diri seorang guru turun kepada anak dan ahli keluarganya. Oleh itu, manfaatkan sebaiknya ahli keluarga atau kenalan yang bekerja di Pejabat Pendidikan Daerah, Jabatan Pendidikan Negeri atau yang bertugas sebagai guru sekolah untuk dapatkan sokongan kepada yang berkaitan. Namun dengan syarat haruslah mematuhi terlebih dahulu garis panduan permohonan (keputusan akademik dan kokurikulum) seperti yang diterangkan di atas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.