Semakan BSH Bujang RM300 Secara Online 2020

semakan bsh

Menteri Kewangan talah mengumumkan BSH bagi kategori bujang akan diberikan semula pada tahun 2020 dengan jumlah permulaan sebanyak RM300. Kategori penerima bujang juga diluaskan kepada bujang berumur 40 tahun ke atas dan OKU. Sehubungan dengan itu, semakan BSH akan dibuka secara online mengikut butiran berikut.

Tarikh Semakan Dibuka Tarikh Semakan Ditutup
 –

Pautan Semakan: https://bsh.hasil.gov.my/SemakanBujang.aspx

Senarai penerima BSH bagi kategori bujan dijangka seramai 3 juta dengan peruntukan melibatkan sebanyak RM300 juta. Senarai penerima akan diberikan berdasarkan maklumat pangkalan data BSH tahun 2019.

Kriteria Penerima BSH Bujang

  1. Belum berkahwin
  2. Sudah berkerja tetapi berpendapatan rendah RM2000 ke bawah
  3. Orang Kurang Upayah
  4. Bujang berumur 40 tahun ke atas

Bantuan BSH bagi kategori bujang telah diumum setelah mendapat saranan oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir. Ia bagi membantu golongan tersebut di kala situasi kesempitan hidup yang mencabar.

Klik: Permohonan Dan Kemaskini BSH Online 2020

Orang ramai yang mempunya pertanyaan berhubung BSH boleh menghubungi talian bebas tol, 1-800-88-2747 atau email kepada bsh@treasury.gov.my

67 Replies to “Semakan BSH Bujang RM300 Secara Online 2020”

  1. norr lian osman says:

    napa utk bujang 2018 dpt tapi sebentar tadi utk 100 ringgit tak de rekod

    1. Kan situ ada tulis tarikh semak bulan Mac. HuhuHuhu

    2. Mohd shafiran says:

      Salam kalu status sya brim2018 dpt dan ~2019 bujang trus msuk akaun kmd

    3. Daniel Ezhil Arasan a/l G Ramasamy says:

      saya pernah menerima brim bagi kategori bujang ,tetapi kini bagi 2020 kata tiada rekod sama juga dengan Peka.Tahun 2019 saya menerima. Tetapi memang tidak faham data mana yang digunakan oleh kerajaan .Harap dapat jawapan yang munasabah

  2. Wan Amru Bin Wan Abdullah says:

    Bagaimana nak daftar online permohonan untuk orang bujang

      1. hidup sara seumur hidup di tanggung..hahhaah

    1. Nk kemaskini online mcm mane tu untuk bujang ye.dan lagi satu kalau nk kemaskini no akaun bank isteri sahaja boleh ke..sebab sijil nikah sye hilang mcm mane tu..

      1. Dh kemaskini secare online pon tkleh masuk ..mengunakan no ic 12digi tu kan tapi no hp yg tu tk pkai lgi..mcm mane sye nk buat.sebab tgh sarat nak bersalin tkleh kuar

      2. hilang pergi jabatan agama.. tak pun nikah lagi 1.. hahha

      3. bujang umur 40 – 59 . bace syarat

        1. Saya lulus atau tak mohd sabli bin sabarudin ktegori bujang

    2. Mohamad yusuf bin hassan says:

      Bujang
      Bayar kereta

    3. Jamal bin bohari says:

      Macam mane nak daftar online permohonan orang bujang

  3. TAKDE PUN UNTUK KEMASKINI ORG BUJANG,,LPS TUU SEMAKAN ONLINE PUN DIA KELUAR TIADA REKOD PADAHAL SEBELUM NIE PENAH DAPAT BRIM 2018

    1. Sama jugak, taktahu nak update cemana

    2. Maya zubir says:

      Samalah , hmm tak fahamlah dgn kerajaan skrg nie . Dulu lambat2 pun masuk je . Tak pernah tak dapat . Haihhhh

    3. belum waktu yang sesuai… tandanya belum buka websitenye bang…mohon bersabar ini 1 ujian…mohon bersabar

  4. Macam mana ya nak daftar secara online bantuan bujang?

  5. Saya nak memohon bantuan bujang…mcm mana ya cara2 nya…baru nk memohon

    1. cara nk scam aku boleh buat spe nk follow…

    2. Mohd Saiful bin Mohamad says:

      MCM nk buat kemaskini permohonan bujang

  6. Tenang kawan2…..rezeki x pernah salah alamat

  7. Nur Farahin Binti Ramli says:

    kalau yang belajar kat ipta tapi pernah mohon brim 2018 macam mana nya still dapat ke

    1. borang la dlu luluskan.. so ikut yang lama…kecuali tukar alamat family dah x dduk alamat lama dan akun bank lama.. klau lama pnye so check ade senarai ke x.. klau xade… blom rezeki

    1. Syazwan Johan says:

      UNT PENGETAHUAN KORANG SEMUA , BSH BUJANG UNT TAHUN 2020 MMG TAK ADA KECUALI 40TAHUN KEATAS. YG MANA KORANG PENAH DPT SBELUM2X NIE DAN BILA MASUK NUMB IC , CHECK UNT TAHUN NIE DAN RESULT YG KELUAR ‘TIADA REKOD’ , ITU BMAKNA UMUR KORANG TAKUT CUKUP 40TAHUN. UNT TAHUN 2020 NIE , KRITERIA BAGI BSH BUJANG KAN DAH ADA KAT ATAS TU. ITU SBB AK PUN KECEWA JUGA NIE. AK DAH CHECK DEKAT LHDN DAN JAWAPAN DYORG SAMA MCM MANA AK TULIS MULA2X TADI TU. SO , BSABAR LAH WAHAI GOLONGAN2X BUJANG SEMUA. DULU PTPTN , SKRG BSH. BUKAN KE BSH TU SHOTFORM ‘B.A.S.A.H’ , MMG BASAH LAH KEPALA KENA KENCING. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH !!!!

  8. x paham.. cakap tak payah updated coz drg tgk dri data tahun lepas.. tpi bila nk semak xde rekod.. bila nk buat permohonan baru.. kt situ just tulis status kahwin atau cerai je. so cmne nk semak. bila register nak cmtu. blankkk

  9. tak de pun permohonan untk bujang

    1. before after… lama dah dapat.. check balik lama pnya.. kecuali anda kluarga tukar alamat dan anda tkar bank.. lagi 1 website belum resmi bro..mohon bersabar

  10. Sye rse nak cek xbln kat fon kot..cbe korang test cek dkat laptop atau pc

  11. kajangboy says:

    nak kemaskini pon x boleh . bila check tiada rekod .. apo bondo la hampehhhhh

  12. dapat surat menyatakan pembayaran 28 mac tp akaun bank sy dah kene tutup so mcm mana nak kemas kini?

    1. pergi secara manual tempat terdekat anda.. cawangan mana2.. update balik

  13. zulfazli bin ab mahsim says:

    Minimum umur berapa ?

  14. Mcm mana nk mohon bsh utk bujang ya?? Banyk link saya klik x kluar pon borang nya..

    1. Hlo i m singel but i m still never get any BSH season last year until nowi m try so many time but no reply frm all sir/ms pls get back to me and jow hw to apply the BSH for singel tq

    2. belum bukak web tu..sabar.. tekan 5x kluar picture aku

  15. ABD RASIT says:

    kalau pasal brim atau BSH aku lah yang peling kecewa aku isi borang pakcik aku sekali dengan borang aku.. sekali brim terakhir pakcik aku dapat aku gigit jari sekali tukar kerajaan baru aku ingat terbaik rupanya hmmm BSH pakcik aku masuk aku tingal dengar bunyi jak.. pekerja lembaga hasil sandakan durang chek aku punya borang durang bilang aku isi di borang tu aku berkerja sendiri,,,,, sedang kan aku isi tidak berkerja…..sampai yang terbaru BSH pun aku tidak dapat,,,,

  16. muhammad qummarul ariffin bin azman says:

    saya belom dpt lgi pun rm100

    1. hahha.. jngan nangis.. akan dapat rm300 claim

      1. priyatharisini marutha muthu says:

        Belum dapat pula

  17. RICKEY ANAK RICKEY says:

    Saya nak chek saya punya br1m…ada dapat ke tidak

  18. ape website untuk permohonan bsh bujang?

    1. sama je.. cuma kan bulan mac.. website belum resmi lagi.. sabar… jom kluar jln2 dlu

  19. Bila semak ic tiada dalam rekod…what dehekkk …padahal 2019 ada je dpt ..ni nk semak semula dh tak ada..

    1. hahha.. thnx sebab masuk duit ke akaun aku ye.. 😚😚😚😚

  20. ibni rasidi bin ibni idham says:

    nak duit brim

  21. mohamed azlan says:

    pemohon boleh lagi buat ka, untuk bujang…. 2019 brim dah lulus tak perlu update… so macam mana

  22. Sobinar bin konduung says:

    Hi sya mau tnya ba ni knpa kata blh kmskini BSHR scara online tpi bila sya cuba kemas kini scara online x dpt pula knpa mcm tu ar? Klu blh kmskini scara online kn bgs x pyh la prgi kluar bndr lgi sdh la kja pun x sbb x sht duit utk tambang lgi pun x ada bshr pun x dpt duii🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

  23. Azneeta binti Abd Aziz says:

    Saya janda tak mempunyai anak ..tapi kena isi ruang tanggungan.mcmana tu

  24. Pena merah says:

    Bujang 40 tahun ke atas saje ke boleh terima??? Abes 40 tahun ke bawah ni.. Bukan rakyat Malaysia lagi ke??? Terbaik laaa kerajaan baru ni…

  25. saya bujang masih belajar dan tidak bekerja i dah update semua details i tapi portal bsh tunjukkan saya x layak memohon sebab tidak memenuhi syarat kreteria pula , sblm ini bknnya pun de mslh mcm ni.

  26. KORANG KENA TENGOK HAD UMUR TU. NI BANTUAN UNTUK BUJANG YG 40 TAHUN KEATAS ?

  27. rakyat kecewa says:

    soalan pertama.
    kenapa last year dapat BSH bujang, tahun ni bila chek tidak layak?

    soalan kedua.
    kenapa tahun ni apabila kemaskini BSH Bujang juga tidak layak?

    Soalan Ketiga.
    Kenapa ada kretiria no 3. orang kurang Upaya (OKU) dalam kategori bujang?

    Soalan Ke-4.
    Jika Benar Kretiria no.3 Orang Kurang Upaya (OKU) Sebaiknya janganlah memperbodohkan kami yang bujang every year Brim dapat bila BSH Bujang tidak layak.

    Soalan Ke-5.
    sebaiknya ini bukan BSH Bujang, ini BSH OKU.

  28. Hahaha…bsh bujang no cuma orang umor 40 keatas ke

  29. tahun lepas dpt rm100 dlm laman ni kata xperlu kemaskini lgi. tpi baru tadi call dia cakap lain pula kene kemaskini thu 2020.

  30. MCM mna Sya nak dapat kan borang online saya nak isi borang tu. Cara nk dapat kan dlm fon nie susah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.